BLOGIN KIRJOITTAJAT

HTM, TUULI TARUKANNEL

Olen kouluttaja, johtaja ja tutkija, joka rakastaa suomalaista julkista hallintoa.

Olen kouluttanut pitkän aikaa julkista sektoria hallintoon, lainsäädäntöön ja päätöksentekoon liittyvissä teemoissa. Erityisesti olen perehtynyt kuntien johtamiseen ja päätöksentekoon sekä luottamushenkilötyöhön.

Olen toiminut pitkään erilaisissa johtamis- ja asiantuntijatehtävissä. Olen johtanut eri kokoisia organisaatioita ja yksiköitä. Näissä tehtävissä olen päässyt kehittämään ja uudistamaan erilaisia organisaatioita.

Lisäksi olen väitöskirjatutkijana Tampereen yliopistossa pääaineenani hallintotiede. Uskon elinikäiseen oppimiseen ja sivistykseen.

Yhteystiedot: 0456125664, tuuli.tarukannel@gmail.com

Tutkimuksen esittely

Väitöskirjani aihe koskee valtuutettujen oppimista tällä valtuustokaudella. Se liittyy läheisesti päätöksenteon oppiviin verkostoihin. Tutkimukseni valottaa sitä, kuinka valtuutetut oppivat ja mitkä tekijät siihen vaikuttavat. Kerään aineistoni 30 kunnasta neljän vuoden aikana. Tiettävästi tällaisia pitkittäistutkimuksia valtuutetuista ei ole aiemmin tehty.

Kunnille tutkimus tarjoaa myös pohjaa ja selittäviä tekijöitä valtuutettujen toiminnalle tai toimimattomuudelle. Tutkimuksessani etsin erilaisia tekijöitä, joiden avulla jatkossa pystytään kehittämään valtuuston toimintaa ja valtuutetun kykyä oppia tekemään päätöksiä haastavassa ilmapiirissä.

Haluan tutkimuksellani myös herättää keskustelua valtuutettujen osaamisen tarpeista ja kehittymisestä.

Marita Lehikoinen

Sosionomi, toimitusjohtaja, valmentaja, CBC-Certified Busines Coach, Public eMBA.

Olen strategisen johdon ja työyhteisöjen kehittäjä, kouluttaja ja muutosjohtaja. Ohjaan organisaatioita läpi muutostuskan, autan resurssien allokoinnissa, oivallutan johtoa ja johtoryhmiä johtamaan tilanteiden vaatimalla tavalla ja rohkeasti kokeilemaan erilaisia tapoja menestyä. Minulla on vahva kokemus kunnallisjohdon ja johtoryhmien valmentamisesta sekä strategian kehittämisestä ja toteuttamisesta.  Olen erityisesti perehtynyt konsernijohtamiseen ja poliittisen johdon ja konsernijohdon välisiin suhteisiin. Teen pitkittäistutkimusta kuntien poliittisen johdon ja keskeisten virkamiesten verkostoitumisesta ja sen vaikutuksesta kuntien päätöksentekoon. Tiettävästi vastaavaa tutkimusta ei ole aiemmin maassamme tehty.

Yhteystiedot: 0408400470, marita@maritalehikoinen.fi

Tutkimuksen esittely

Tutkin johtoryhmien, kunnanhallitusten sekä valtuuston puheenjohtajiston verkostoitumista, vuorovaikutusta ja strategista päätöksentekoa kuluvan valtuustokauden aikana. Kuka keskustelee ja kenen kanssa strategisista päämääristä, asioiden syy-seuraussuhteista tai strategisten valintojen vaikutuksesta kunnan tulevaisuuteen ja toimintaan.

Tulevaisuuden kuntajohtamisessa tarvitaan erilaisia taitoja, osaamisia ja kykyjä. Kuntaorganisaationa on muuttunut ja muuttuu edelleen tulevina vuosina, kun kunnan rooli uudenlaisena toimijana selkiytyy hyvinvointialueiden päästyä kunnolla vauhtiin. Vuorovaikutuksen, verkostoitumisen ja kyvykkään strategisen päätöksenteon merkitys korostuu.

Professori emeritus Tampereen yliopistosta.

Olen tutkinut ja kehittänyt julkisten ja yksityisten organisaatioiden innovatiivisuutta ja kehitysmahdollisuuksia. Olen tutkinut luottamuksen merkitystä johtamisessa ja päätöksenteossa. Tällä hetkellä tutkin, millaisia mahdollisuuksia ihmisillä on puhua organisaatioissaan ja kuinka heidän puheensa vaikuttaa päätöksentekoon strategisella ja operatiivisella tasolla.

Yhteystiedot: 0500675477, risto.harisalo@tuni.fi

Päätöksenteon oppivat verkostot