Organisaatio, joka ei pysty tekemään päätöksiä ja oppimaan, on tuomittu kuihtumaan

Teemme jatkuvasti erilaisia päätöksiä: arjen ratkaisuista merkittäviin suuriinkin asianosaisjoukkoihin vaikuttavia päätöksiä. Vaatii erilaista päätöksentekokykyä tehdä päätös pienessä osakeyhtiössä, tehdä viranhaltijapäätös taikka kunnan monijäsenisen toimielimen päätös. Valtuuston päätöksenteon oppiminen ja siinä onnistuminen edellyttää muunmuassa kykyä 1) valtuuston päätöksenteon analyysiin, 2) valtuuston päätösten valmistelun ymmärtämiseen, 3) valtuutettujen keskinäisten suhteiden hallintaan päätöksiin vaikuttavina tekijöinä sekä 4) valtuuston työmuotojen ja toimintatapojen kehittämiseen.

Teen tutkimusta valtuutettujen oppimisesta tällä kuluvalla valtuustokaudella. Tutkin sitä, kuinka tutkimuskuntien valtuutetut oppivat valtuustokauden aikana ja mitkä tekijät oppimiseen vaikuttavat. Tarkoitus on löytää pohjaa ja selittäviä tekijöitä valtuutettujen toiminnalle tai toimimattomuudelle. Etsin myös erilaisia tekijöitä, joiden avulla voidaan jatkossa kehittää valtuutettujen toimintaa ja valtuutettujen kykyä oppia tekemään päätöksiä haastavassa ilmapiirissä.

Kuntien toimintaympäristö on ollut jo liiankin pitkään muutoksessa. Tämä vaikuttaa väistämättä valtuutettujen tehtävän hoitamiseen. Hallintojärjestelmä on tuotava nykyaikaan ja osin tämä työ on jo käynnistetty. Myös kuntien päätöksentekoa on kehitettävä ja tuotava nykyaikaan. Emme pysty vastaamaan jatkuvassa muutoksessa olevan yhteiskunnan tarpeisiin nykyisillä hallinnon rakenteilla. On pystyttävä mukauttamaan hallinto vastaamaan entistä paremmin yhteiskunnassa tapahtuneiden muutosten seurauksia.  

Valtuutetun pitää pystyä sopeutumaan toisaalta omissa toimintatavoissaan uusiin asioihin ja toisaalta tekemään samanaikaisesti uudessa tilanteessa uudenlaisia päätöksiä. Valtuutetut joutuvat tekemään päätöksiä yhä vaikeammassa tilanteessa ja täysin uudessa toimintaympäristössä. Kuntaa ei voi verrata johtamis- ja päätöksentekomielessä muuhun organisaatioon.Valtuutetun rooliin kuuluu toisaalta johtaa strategisesti ja ylätasolta, hallita verkostoja, mutta toisaalta pitää pystyä paikallisesti ratkaisemaan arkipäiväisempiäkin ongelmia. Valtuuston osaamisen ja toimintakyvyn on oltava vahva valtuustokauden alusta loppuun saakka.

Tätä kokonaisuutta on tarpeen selvittää tarkemmin valtuutetuilta itseltään, jotta tulevaisuuden kunnan johtamisesta saadaan käytännön tietoa ja pystytään kehittämään lisää työkaluja muuttuvan kunnan johtamiseen. Valtuuston toiminnan kehittyminen ja arviointi on yhteiskunnallisesti merkittävä tarve. Muutos on jatkuvaa, muutos on pysyvä tila ja meidän tulee pystyä koko ajan elämään muutoksessa ja oppimaan sen myötä paremmin. Hyvä työ kiteytyy toimiviksi rakenteiksi. Vahva oppiminen kiteytyy oppimista jatkuvasti tukeviksi käytännöiksi.

Meidän on osana päätöksentekoa luotava uusia tapoja keskustella ja väitellä asioista sekä uusia tapoja tehdä valintoja. Jos tässä epäonnistutaan, hallinto menettää rakenteensa, kompromissit heikentävät luovuutta ja toiminta mukautuu vähittäisiin muutoksiin. Lopulta me emme ole muuttamassa asioita, vaan meitä muutetaan vähitellen.

Kaikki meistä haluaa olla aktiivisina toimijoina mukana muutoksessa. Raportoin tässä blogissa tutkimukseni edetessä sen tuloksista ja toivon, että saamme yhdessä synnytettyä tärkeää keskustelua päätöksenteon oppivista verkostoista – unohtamatta sen ydintä, sydämen sivistystä.

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.